24 Mayıs 2016 Salı

KENDİ İŞİMİN PATRONU OLACAĞIM (ÖNSÖZ)

Hepimiz bir gün kendi işimizin patronu olmayı, emekli olunca sahil kasabasında kafemizi, boncukçumuzu ya da butiğimizi açmayı hayal ediyoruz.  Bazen şartlar bir şekilde kendi işimizi kurmaya zorluyor bizi...bazen de süper bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz...ya da gerçekten mükemmel bir iş fikrimiz var...Ya da bütün bunlar bir yanda.. bir işletmemiz var ama rakipler, gelişmeler, müşteriler arasında tıkandık kaldık "değişim şart, ama nasıl?" diyoruz, yeni çözümlerle girişimci motivasyonumuza geri dönmek istiyoruz

HAZIR MIYIZ? 

Web'de arama yaptığınızda girişimcilikle ilgili bir sürü yazı ve öğüt bulacaksınız...hepsi de birbirinden değerli...

Bir koç, iş modeli tasarımcısı ve işletme mentörü olarak öğüt vermekten çok kendi işinizi kurarken ya da işinizi yeni alanlara geliştirirken yol haritası çizmek istiyorum...Girişimcilik çok kapsamlı heyecanlı ama bir o kadar stresli de bir yolculuk...bu yolculukta size yol arkadaşlığı etmek istiyorum...sağlam bir arkadaşa ihtiyacınız olacak :)

Girişimcilik bir serüven; nereden başlayıp nereye gideceğiz?

Bu yazı dizisi:  4 adımdan oluşacak,
KENDİ İŞİNİ KURMA ROTASI
  • Kendini Tanıma
  • Çevreni Tanıma
  • İş Modelini Geliştirme
  • Müşteriye Odaklanma 
aşamalarından geçeceğiz,  kimi istasyonda uzun kalacağız etrafı dolaşacağız, kiminde kısa; hatta transit geçeceğiz.  Arada iki ileri bir geri yapacağız biraz. Geri dönüp eski adımlarımızı gözden geçireceğiz tıkandığımızda.

Dünyanın en iyi iş fikrine sahip olsak da doğru bir yaklaşım göstermezsek hak ettiğimiz başarıya ulaşamayız...o nedenle yan yana iki işletmeden biri dolup taşarken diğeri sinek avlar...o nedenle aynı icadı yapanlardan biri başarısız olurken diğeri turnayı gözünden vurur...

Girişimcilik ciddi bir iştir ve çevreden koşullardan ekipten müşteriden şikayet ederek başarılmaz..bazen çok şikayet etme rahatlama arzusu duyacağız...ama sonuca faydası yok hatta zararı var...düşünce tarzımızı değiştireceğiz... iş modeli tasarımı, tasarım odaklı düşünme gibi yaklaşımlarla daha sistematik ve çözüm odaklı olacağız.

Hazır mıyız? Yolluklarınızı hazırladınız mı?

4 mevsim koşullarında yolculuğumuz başlıyor.

DEVAMI: Kendi İşimin Patronu Olacağım (Bölüm-01) - Kendini Tanı






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder